Antiek model van de Katapult van da Vinci

katapult da vinci

Leonardo da Vinci bedacht deze steenwerpende katapult rond 1485. Da Vinci tekende de katapult met zowel een enkele als een dubbele flexibele houten spanboog. Dit model had als voordeel dat het weinig plaats nodig had maar door het gebruik van bogen als bladveren toch heel krachtig was.

Uit Wikipedia

De Katapult van Leonardo Da Vinci

De versie met twee bogen (in feite een enkele driekwart rond gekromde laminaatboog) heeft een wormwiel, dat het tandwiel aandrijft dat is verbonden met de rol met lepelarm. Het wormwiel wordt met handkracht door middel van een zwengel aangedraaid, waardoor twee aan de boogeinden bevestigde touwen op de rol worden gedraaid. De bogen werken als bladveren, waarin de potentiële energie wordt opgeslagen als de katapult op spanning is gebracht.

Bij de katapult met enkele boog zit aan de rol een ratelmechanisme. De rol heeft gaten, waarin de stok wordt gestoken waarmee de boogarm op spanning wordt gebracht. De ratel met pal zorgt ervoor dat de rol maar in één richting kan draaien en niet terugdraait als de stok in een nieuw gat wordt gestoken.

Constructiedozen van de Katapult van Leonardo da Vinci

Constructiedoos met alle onderdelen voor de Katapult naar het bekende ontwerp van Leonardo Da Vinci. Schiet tot wel 4 meter ver. Materiaal: Houten blokjes, touw en ijzeren kogels. Afmetingen: 41 x 25 x 16 cm.

Andere modellen zijn verkrijgbaar in metaal, hout of plastic.

katapult da vinci
bol.com
bouwpakket katapult leonardo da vinci
amazon.nl
katapult da vinco italeri
amazon.nl
Delen: